[Archief]
Wielrenster Tinne Vermeiren

Why I love cycling?

22.06.2018

Ik ben Tinne Vermeiren, ik fiets nu 2 jaar op competitief niveau, niet bij de beste maar dat maakt niet zo veel uit want ik doe het omdat het zo fijn is. Dit zowel in het veld als op de weg. Ook al zat het fietsen van jongs af aan wel in mijn bloed ben ik hier toch met de jaren in gerold. Mijn vader was wielrenner maar heeft het altijd wat tegen gehouden om te gaan fietsen.

Na een lange periode van switchen van sport naar sport ben ik uiteindelijk wel beland bij het fietsen. De eerste ervaringen waren wat onwennig. Met klikpedalen leren rijden,bochten leren nemen. Waar was ik aan begonnen? De ontspanning die ik toen vond is nu nog altijd de grootste factor waarom ik het nu nog steeds met veel plezier doe.

De eerste ritten samen met mijn vader waren nooit zo lang. Maar na verloop van tijd als je meer kilometers in de benen hebt wordt het leuker. Je komt op mooie plaatsen waar je voordien nooit was geweest. Je ziet een nieuw stukje van de wereld wat je voordien niet zag. Voor mij duurde het wel even voordat ik echt lange tochten kon afwerken. Ik raad dan ook aan om voor een goede begeleiding te gaan. Ik heb dit nooit gedaan en vandaar mijn minder snelle progressie.

Het fietsen in groep gaf me dan een nieuwe push in de richting naar competitie. Want hoewel ik veel genoot van de rust tijdens het fietsen is het af en toe leuk om in groep wat meer kilometers te malen.

In groep leerde ik nooit een band vervangen want daar deden de mannen het steeds voor mij. Tot ik daar dan stond met een platte band alleen op weg. Naar huis bellen was de enige optie. Dus ik raad aan om dit eerst te leren voordat je vertrekt met je fiets zodat je nooit voor onverwachte situaties komt te staan. Vergeet ook je GSM dus niet.

En ja fietsen is echt een vrouwen sport. In mijn begin jaren heb ik nooit veel vrouwen op de fiets gezien zeker op recreatief niveau niet. En als ik nu fiets met de plaatselijke wielertoeristen zijn er steeds meer vrouwen die vertrekken en ja dit ook tussen de mannen want wij vrouwen kunnen wel degelijk ons mannetje staan tussen al dat mannelijk geweld. Ook al zullen de mannen nooit kunnen verdragen dat je als vrouw soms toch wat sneller bent. Ze zullen me nooit achterlaten. In het begin had ik op de tochten soms een duwtje nodig maar nu kan ik wanneer ik op kop kom, de mannen toch ook pijn doen.

Dit jaar heb ik een bikefit laten doen. Hieruit bleek dat ik al jaren verkeerd op mijn fiets zit waardoor ik volgens de wetenschap niet optimaal al mijn spieren kan inzetten. Ik raad jullie aan een bikefit meteen in het begin te doen zodat je fiets goed staat afgesteld en geen lichamelijke klachten krijgt.

Wielrenster Tinne Vermeiren
Wielrenster Tinne Vermeiren