[Archief]
Succesvolle begeleiding naar ultra loop!

Lees hoe Thomas zijn overstap maakt van het marathon lopen naar het ultra lopen met zijn eerste trail in de Alpen!

07.07.2022

"Na enkele jaren te trainen bij 185, met name voor halve en volledige marathons op de weg, wou ik graag buiten mijn comfortzone treden en nieuwe horizonten opzoeken. Ik had al wel enkele trailwedstrijden in de Ardennen gelopen maar het kriebelde om eens te proeven van de langere afstand op trail. Zo kwam ik bij Montagn’Hard, een ultratrail die georganiseerd wordt de Alpen, in het prachtige Saint-Nicolas-de-Véroce nabij Chamonix en schreef me in voor de ‘kortere’ 52 kilometer.


 

Mijn coach was ook meteen enthousiast voor het idee en we stelden een timing en plan van aanpak op. Ik had enkele maanden voordien een marathonblok afgewerkt en die conditie goed behouden, maar een trail van +10 uur in de Alpen brengt toch andere uitdagingen met zich mee! Zo kon ik in het vlakke Antwerpen natuurlijk niet trainen op de hoogtemeters of ruige ondergrond. Dit hebben we getackeld door zoveel mogelijk mijn lange duurlopen op alternatief terrein af te werken (bosgrond, zandgrond of Ardennnen) en de kracht nodig om alle hoogtemeters te overwinnen op te bouwen met intervalwerk. Zoals altijd was mijn schema goed aangepast aan voorbereidingswedstrijden die ik gepland had, of vakantie in het buitenland.


Na een trainingsblok van 5 maanden en een laatste iteratie van mijn voedingsschema was het eindelijk zover: 52km en bijna 4,000 meter omhoog (én omlaag)… Een prachtige dag in het hooggebergte met adembenemende panorama’s! Ik merkte dat de lange duur- en krachttrainingen hun vruchten afwierpen en werkte redelijk vlot de lange klimmen af. Na een zestal uur begonnen bepaalde spiergroepen het wel af te laten weten en ging de ene technische afdaling wat minder vlot dan de andere, maar dat was onvermijdelijk gezien mijn gebrek aan hoogtemeterinfrastructuur thuis. Ik hield me goed aan het afgesproken voedingsschema, wat cruciaal is gezien de duur en intensiteit van de inspanning.


Na een dikke tien uur kwam ik moe maar voldaan eindelijk aan de langverwachte finish, en wachtte me een frisse alpenpint. Een fantastische ervaring die ik nooit zo vlot had kunnen afwerken zonder de goede begeleiding van mijn coach! Op naar de volgende uitdaging!"